annemarie@burhoei.dk
+45 29838294

WordPress 5.0 Gutenberg versionen

WordPress 5.0 Gutenberg versionen

Den 6. december 2018 rullede WordPress 5.0 ud i verden, og ændrede den måde, som WordPress altid havde fungeret på. Nu blev det mere visuelt at lave nye sider og indlæg, og det blev f.eks. muligt at inddele ens indhold i kolonner – noget som vi ellers havde haft brug for pagebuilder plugins for at gøre.

Og det var også her bekymringerne startede. For de hjemmesider, som havde brugt pagebuilder plugins, fungere muligvis ikke længere med den nye WordPress version, som i daglig tale bliver kaldt Gutenberg.

Jeg advarede selv mine kunder mod at opdatere til den nye version, da der var mange dokumenterede fejl i opdateringen. Ligeledes ventede mange webhoteller også med at opdatere, hvis automatiske opdateringer var sat til hos deres kunder.

Men allerede 12. december 2018 var nogle af fejlene rettet da WordPress version 5.0.1 blev udgivet. Og kort tid efter kom WordPress version 5.0.2 også, med endnu flere rettelser.

Hvad er Gutenberg?

Gutenberg er navnet for den nye måde, som WordPress editoren fungere på. Editoren er der, hvor vi laver vores indhold til vores hjemmeside. Altså sider og blogindlæg.

Den gamle editor gjorde det nemt at tilføje tekst og billeder, men hvis vi ønskede, at vores WordPress hjemmeside skulle kunne noget ekstra, var vi nød til at installere det gennem plugins.

Det var f.eks. ikke muligt at tilføje vores eget valg af tekstfarve, medmindre vi brugte plugins eller kunne skrive koden for det.

Formålet med Gutenberg er, at hjemmesideejere skal have muligheden for at være mere kreative, og skabe indhold, som ikke kun er baseret på tekst – uden at man behøver vide hvordan man koder.

Visuel editor

Gutenberg versionen laver WordPress tekst-editoren om til en viseul editor bygget på bloks. Det vil sige, at hvert element, som du har i editoren er i sin egen kasse. Hvert tekstafsnit, overskrift og billede i dette blogindlæg er en blok for sig selv.

Tekstens farve og skriftstørrelse

I den gamle WordPress editor var der en linje over tekstfeltet, hvor vi havde nogle få muligheder vi kunne vælge i mellem. F.eks. om teksten skulle være normal, fed eller kursiv. Og så kunne vi vælge, om teksten var en normal tekst, eller om det var en overskrift.

I Gutenberg editoren kan vi selv bestemme hvilken farve teksten skal have, og om teksten skal skille sig ud ved at have en anden skriftstørrelse. Valgmulighederne her kan dog komme an på hvilket tema, som din WordPress hjemmeside bruger. Nogle temaer er mere fleksible end andre.

Billeder

I den gamle editor kunne du indsætte et billede i 3 forskellige størrelser. Hvis du ville lave mere ved billedet, måtte du bruge et plugin till at gøre det. Med Gutenberg editoren kan du indsætte billedet som normalt. Men editoren giver dig også mulighed for arbejde videre med billedet, ved f.eks. at lægge en anden farve oven på billedet, så det passer til stilen, som du ønsker at fange. Det er nu også muligt at indsætte et billede som et cover, hvor du kan skrive tekst henover.

Selve det, at indsætte et billede er også blevet lettere end i den gamle editor.

Ligesom med mulighederne for tekst, så kan dette være begrænset i forhold til temaet, som du bruger på din hjemmeside.

Kolonner

I den gamle editor skulle du kunne kode, eller bruge et plugin for at kunne opsætte dit indhold i kolonner. Dette er ikke længere nødvendigt, da det er en fast mulighed i WordPress 5.0.

Hvad skal du være opmærksom inden du opdatere?

Noget af det vigtigste du skal overveje, inden du opdatere til WordPress 5.0, er at du kan få problemer med det tema og de plugins, som du har installeret på din hjemmeside.

Hvis du har et tema på din hjemmeside, som ikke har fået nogle opdateringer inden for det sidste år, så vil jeg anbefale dig ikke at opdatere til WordPress 5.0. Du risikere, at temaet ikke kan fungere sammen med den nye WordPress. De samme gælder gamle plugins, som ikke er blevet opdateret.

Sørg derfor for at tjekke din hjemmeside igennem, og opdater tema og dine plugins, hvis det er muligt, inden du opgradere din hjemmeside til WordPress 5.0. Er du i tvivl om et tema eller plugin er klar til Gutenberg, så spørg udviklerne om det.

Og du bør under alle omstændigheder sørger for at du har en eller flere backups af din hjemmeside inden opgraderingen!

Fordele og ulemper ved den nye WordPress Gutenberg

Til slut vil jeg her se på de fordele og ulemper, som jeg ser ved den nye WordPress 5.0 version med Gutenberg editoren.

Fordele

Det er nemmere at sætte pæne sider op uden plugins.

Ulemper

Det er ikke alle temaer og plugins, der vil virke med Gutenberg.

Du kan ikke tilføje en kategori til dit blogindlæg inde i editoren. Dette rettes sandsynligvis i kommende opdateringer.

Jeg forventer, at hjemmesider kan blive langsommere med de mange ekstra ting, som editoren består af.

Hvad tænker du om den nye måde, som WordPress ønsker at fungere på? Har du opdateret din hjemmeside til Gutenberg versionen?

Ingen kommentarer

Tilføj din kommentar